Thursday, 1 March 2018

KARI SARDIN

Dah lama tak masak kari sardin. Tekak ni rasa teringin la pulak. Anak-anak pun memang suka kari. makan dengan lempeng pun sodap.


Jom cekidout resepinya.




1 tin ikan sardin (saya guna agromas)
*1 labu bawang besar (sedang)
*4 ulas bawang putih
*2 inci halia
(kisar bahan bertanda*)
2 biji kentang (potong 4)
2 biji lada hijau (belah 2)
1 peket kecik serbuk kari ikan adabi
1 sudu makan serbuk kari daging adabi
santan dari setengah biji kelapa @ setengah kotak santan kotak kecil

Cara2:-
1. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air. Kacau hingga rata dan biar pecah minyak.
3. Masukkan santan dari setengah biji kelapa. Jika guna santan kotak, masukkan air putih dulu (agak-agak banyak mana nak kepekatan kuahnya.
4. Masukkan kentang dan biar mendidih hingga kentang 3/4 empuk.
5. Masukkan ikan sardin bersama kuahnya. Didihkan kan biar massak seketika dan masukkan lada hijau. tutup api.
6. Perasakan garam, jika suka sedikit ajinomoto.
7. Siap dihidang.






2 comments:

TRIP KE LANGKAWI JANUARI 2019 (PART 3)

Sambungan dari Part 2 Trip ke Langkawi 2019 (14hb-17hb Januari 2019) Day 2 (15hb Januari 2019) Cable Car Hari kedua di Langkawi kami m...